Pika
kääntäjä
Aikaansa edellä
Aikaansa edellä

Kaupankäynti Japanissa

Suunnitteletko liiketoimintaa Japaniin ja tarvitset käännöksiä? Olet oikeassa paikassa. Lähetä tekstisi meille sähköpostitse niin lähetämme sinulle sitomattoman tarjouksen.

Kaupankäynti Japanissa

Japanin talous on yksi maailman suurimmista, ja maassa sijaitsee lukuisia maailmanlaajuisesti tunnettuja yhtiöitä. Suomalainen design ja korkea teknologiaosaaminen kiinnostavat japanilaisia. Suomea on voitu jopa pitää porttina Euroopan markkinoille ja 60-luvulla kun Japani päätti aloittaa autojen viennin Eurooppaan se aloitti Suomesta. Kaupanteko Japanissa tai japanilaisten kanssa saattaa vaikuttaa kiinnostavalta vaihtoehdolta, mutta pienetkin virheet voivat vaikuttaa siihen, ettet koskaan pääse alkua pidemmälle, sillä japanilainen yrityskulttuuri eroaa suuresti suomalaisesta. Keräsimme tähän muutamia hyödyllisiä vinkkejä, jotka auttavat sinua tekemään menestyksekästä kauppaa Japanissa.

Vinkki 1: Kunnioitus

Kunnioita ja arvosta japanilaisen bisneskumppanisi tapoja ja perinteitä. Helpoin tapa osoittaa kunnioitusta on saapua tapaamisiin, jopa hieman etuajassa. Anteeksi ja kiitos ovat sanoja, joita ei voi käyttää liikaa. Tervehtimisen yhteydessä on hyvä tehdä pieni kumarrus. Japani saattaa olla länsimaalaisen mielestä täynnä kummallisia tapoja, mutta päällisin puolin kaikkien kuitenkin oletetaan toimivan ja käyttäytyvän yleisten normien mukaisesti eikä kukaan halua varsinaisesti erottautua joukosta.

Vinkki 2: Ajan investoimien

Menestyäksesi Japanin markkinoilla sinun tulee olla valmis investoimaan aikaa suhteen luomiseen. Suhteet luodaan ajan kanssa eikä hätiköiminen ole suositeltavaa. Nopeakin menestyminen on mahdollista, mutta kärsivällisyys ja uskollisuus ovat ne asiat, joilla on oikeasti merkitystä. Tästä syystä Japanin marketti vaatii strategista otetta ja turha opportunismi kannattaa suosiolla unohtaa. Yksi hyvä tapa asioiden nopeuttamiseen kuitenkin löytyy. Jos olet menossa tapaamiseen japanilaisen kauppakumppanisi kanssa, etkä tunne häntä entuudestaan yritä tutustua henkilöön, joka on firmalle entuudestaan tuttu ja pyydä hänet neuvotteluun mukaan. Tästä huolimatta on hyvin tärkeää, että myös itse investoit aikaa siihen, että tutustut kauppakumppaniisi.

Vinkki 3: Hierarkia

Japani on hyvin hierarkkinen maa. Tämä on myös yleensä helposti nähtävissä. Pomolla on yleensä aina oma työhuone ja muut työntekijät tekevät töitä pienemmissä tiloissa. Pomoa lähimpänä arvojärjestyksessä olevien toimistot ovat myös fyysisesti lähellä pomoa. Kokouksissa ja muissa tapaamisissa on tärkeää tervehtiä korkea-arvoisinta henkilöä kumarruksella. Jos sinut kutsutaan kylään japanilaisen kotiin, muista tervehtiä talon vanhinta henkilöä ensin.

Vinkki 4: Harmonia ja yhteistyö

Japanilainen kulttuuri perustuu harmoniaan, myös bisnesmaailmassa. Harmoniaa ylläpidetään esimerkiksi siten, että samalla kohdalla arvojärjestyksessä työskentelevät ihmiset tekevät yhdessä töitä. Paremman harmonian ja yhteistyön uskotaan johtavan suurempaan tuottavuuteen.

Vinkki 5: Laatu

Japanilaiset tuotteet ovat laadukkaita ja näin ollen japanilainen bisneskumppanisi odottaa vastapuolelta yhtä korkeaa laatua. On myös hyvä muistaa, että suunnitteluvaiheessa esitellyn tuotteen odotetaan valmistuessaan olevan juuri niin korkealaatuinen kuin mitä on luvattu.

Tuotteen lisäksi myös omaan ulkoasuun kannattaa kiinnittää huomiota ihan vaatetuksesta ja hiusten siisteydestä lähtien.

Vinkki 6: Etiketti

Japanissa on etikettisääntöjä, jotka saattavat vaikuttaa oudolta meille eurooppalaisille, mutta joista on hyvä olla selvillä. Japanissa kengät koetaan likaisiksi, joten kuten Suomessakin, ne otetaan pois kun mennään käymään jonkun kotona. Mutta toisin kuin Suomessa, Japanissa on myös ravintoloita joissa on sama käytäntö. Tästä syystä onkin hyvä pitää huolta siitä, että sukat ovat siistit ja puhtaat.

Toinen etikettivinkki liittyy juoman kaatamiseen. Kun huomaat että yrityskumppanisi lasi alkaa tyhjentyä muista täyttää se, mutta älä täytä itse omaa lasiasi vaan anna hänen täyttää sinun lasisi. Monet länsimaalaiset eivät muista tätä sääntöä, joten kun tämän pitää mielessä, antaa varmasti hyvän vaikutelman.

Kolmas etikettivinkki liittyy käyntikortteihin. Muista aina pitää käyntikortteja takkisi etutaskussa. Jos annat kortin takataskustasi se näyttää japanilaisten mielestä siltä kuin kaivaisit taskustasi bussilippua. Kortin tulisi olla kaksikielinen, englannin ja japanin.

Vinkki 7: Kieli

Japanilaiset eivät odota, että ulkomaalainen kauppakumppani osaisi puhua kieltä. Muutaman sanan opettelu on kuitenkin suotavaa ja hyvä keino rikkoa jää. Se myös osoittaa että kunnioitat kauppakumppaniasi ja olet kiinnostunut hänen äidinkielestään. Nopeaan ja tarkkaan työskentelyyn suosittelemme käännöstoimiston apua. Pikakääntäjä voi auttaa sinua käännöstöiden lisäksi myös tarpeen vaatiessa tulkkausasioissa. Meillä on vahva kokemus japanilaisesta tapakulttuurista, joten kirjeenvaihdon kääntäminen onnistuu helposti ja vaivatta. Kun käännätät asiakirjasi japaniksi se nopeuttaa ja helpottaa kommunikointiasi, vältyt väärinymmärryksiltä ja saat tehtyä menestyksekkäämpää bisnestä. Ota yhteyttä Project Managereihimme, joko lähettämällä sähköpostia tai täyttämällä yhteydenottolomake. He vastaavat sinulle mahdollisimman pian.

2017-01-12T14:22:46.6338735Z
Henna van Doorn
Keskustele suoraan asiantuntijan kanssa

Asiantuntijamme on valmiina vastaamaan kaikkiin kysymyksiisi

Lähetä Hennalle sähköpostia
Ammattikääntäjät valitsevat meidän käännöstoimistomme. Pikakaantaja on kansainvälisen kääntäjäjärjestön ProZ:n liikejäsen. 44 kääntäjältä olemme saaneet 5,0 pistettä 5:stä mahdollisesta.