Pika
kääntäjä
Aikaansa edellä
Aikaansa edellä

Kaupankäynti Kroatiassa

Kaupankäynti Kroatiassa

Onko haaveissasi kaupankäynti kroatialaisten kanssa, mutta kieli tuottaa päänvaivaa? Lähetä käännettävä aineisto meille sähköpostitse, niin lähetämme sinulle sitomattoman tarjouksen.

Kroatia, tuo Adrianmeren kaunis helmi voi olla myös kiinnostava kohde jos suunnittelet kaupantekoa ulkomailla. Itsenäisenä valtiona Kroatian talouskasvu on ollut nousujohteista. 4,5 miljoonan asukkaan väkimäärällä se on hieman pienempi kuin Suomi. Se kuuluu Euroopan Unioniin ja se sijaitsee muiden Balkanin maiden läheisyydessä. Keräsimme tähän muutamia vinkkejä, joista voi olla sinulle hyötyä, jos suunnittelet kaupankäyntiä Kroatiassa.

Vinkki 1: Kansallisylpeys

Kroatia julistautui itsenäiseksi vuonna 1991. Sen vuoksi kroatialaisilla on vahva kansallisen ylpeyden tunne ja kunnioitus omaa maataan kohtaan. Tämä saattaa ilmetä jopa arrogantilta vaikuttavana käytöksenä. Kroatialaiset eivät ole ylpeitä ainoastaan itsenäisyydestään vaan myös perheestään ja uskostaan. Tämä on asia joka on hyvä ymmärtää, mutta josta ei välttämättä kannata aloittaa keskustelua. Muita välteltäviä keskustelunaiheita ovat sota ja etniset kysymykset.

Vinkki 2: Huumori

Huumori ja erityisesti sarkastisuus on tyypillistä kroatialaisille. Monesti paikallisten vitsit saattavat mennä kokonaan ohi ulkomaalaisilta. Ne ovat kuitenkin monesti hyvää tarkoittavia, joten älä ota niitä liian vakavasti vaan säilytä tyyneytesi. Vaikka et ymmärtäisi sinulle kerrottuja vitsejä älä kuitenkaan vastaa niihin solvaamalla liikekumppaniasi, sillä kroatialaiset ovat hyvin ylpeitä ja jos loukkaat heitä vaikka vain vahingossa, saattaa muuten hyvin alkanut liikesuhde kaatua.

Vinkki 3: Puhuttelu

Puhuttelu on Kroatiassa hyvin virallista, joten muista aina käyttää liikekumppanisi sukunimeä ja titteliä. Etunimen käyttäminen ei ole ainakaan liikesuhteen alkuvaiheessa suotavaa.

Vinkki 4: Yhden henkilön vastuulla

Yritykset ovat Kroatiassa hyvin hierarkkisia ja yrityksen johtaja on yksin vastuussa päätöksistä. Pomot palkataan tarkkailemaan alaisiaan. Pidä huolta siitä, että saat sopimuksiin aina yrityksen johtajan allekirjoituksen, sillä hän on ainoa jolla on nimenkirjoitusoikeus.

Vinkki 5: Suhtaudu ihmisiin avoimesti ja luottavaisesti

Muista osoittaa kunnioitusta kaikkia tapaamisia ihmisiä kohtaan mukaan lukien ihmiset keihin törmäät kadulla. Ota myös apu vastaa, jos sitä tarvitset. Kroatialaiset ottavat tehtäväkseen toivottaa sinut tervetulleeksi maahansa ja jakavat mielellään kaiken hyödyllisen tiedon ja vinkit kanssasi. Kun pyydät apua osoitat myös , että luotat kroatialaisiin. Ennen kokouksia on hyvä käyttää pieni hetki rentoon jutusteluun, se auttaa monesti rikkomaan jään.

Vinkki 5: Kieli

Yhteisen kielen puuttuminen on merkittävä haaste kaupanteossa, mutta kun valitset osaavan käännöstoimiston avuksi kaupankäynti sekä helpottuu että nopeutuu ja vältyt mahdolliselta väärinymmärryksiltä. Tarvitset sitten asiakirja- tai sopimuskäännöksiä, ota yhteyttä käännöstoimisto Pikakääntäjään sähköpostitse tai oheisen tarjouspyyntölomakkeen avulla. Meillä on vuosien kokemus laadukkaista käännöstöistä. Project Managerimme lähettää sinulle ilmaisen ja sitomattoman tarjouksen!

2017-01-12T14:27:11.9474022Z
Taina Henriksson
Keskustele suoraan asiantuntijan kanssa

Asiantuntijamme on valmiina vastaamaan kaikkiin kysymyksiisi

Lähetä Tainalle sähköpostia
Ammattikääntäjät valitsevat meidän käännöstoimistomme. Pikakaantaja on kansainvälisen kääntäjäjärjestön ProZ:n liikejäsen. 44 kääntäjältä olemme saaneet 5,0 pistettä 5:stä mahdollisesta.