Pika
kääntäjä
Aikaansa edellä
Aikaansa edellä

Kaupankäynti Tšekin tasavallassa

Tarvitsetko käännösapua Tšekin kielen käännöksissä? Lähetä meille käännettävä tekstisi, niin lähetämme sinulle sitomattoman tarjouksen.

Kaupankäynti Tšekin tasavallassa

Kuten muitakin entisen Neuvostoliiton aikaisia valtioita tulee Tšekin tasavaltaakin ajatella valtiona, joka on vielä muutos- ja kehitysvaiheessa. Liiketoiminta on varmasti erilaista kuin Suomessa, mutta varmasti mahdollista. Keräsimme tähän muutamia hyödyllisiä vinkkejä, joista voi olla sinulle apua, kun suunnittelet liiketoimintaaTšekin tasavallassa.

Vinkki 1: Henkilökohtainen kontakti

Tšekit pitävät henkilökohtaista kontaktia erittäin tärkeänä asiana kaupanteossa. Ensimmäiset kokoukset käytetään yleensä vain tutustumiseen. Tästä syystä ei kannatakaan heti alkaa puhumaan liikeasioista vaan antaa aikaa tutustumiseen. Tšekit ovat hyvin ylpeitä omasta maastaan ja kulttuuristaan, joten osoita, että olet tutustunut maahan. Tšekin tasavalta kuuluu Keski-Eurooppaan eikä esimerkiksi Itä-Eurooppaan. Tämä on hyvä pitää mielessä, sillä tšekkiläinen liikekumppanisi loukkaantuu varmasti, jos vahingossa puhut siten, että hän voi ymmärtää sinun luulevan maan kuuluvan Itä-Eurooppaan.

Vinkki 2: Muodollisuus ja vaatetus

Ensimmäinen tapaaminen Tšekin kanssa on hyvin muodollinen. Liikekumppanisi pukeutuu tähän tapaamiseen hyvin siististi, joten muista tehdä samoin. Tšekeissä ei ole olemassa tietynlaista vaatekoodia, mutta tietyillä aloilla kuten rahoitus- ja lakialalla, pukeudutaan virallisemmin kuin muilla. Monesti vaatetus on siisti, mutta ei kuitenkaan erityisen virallinen, eli kravatit ja puvuntakit on jätetty kotiin. Voidaksesi olla varma millaista pukukoodia käytetään yrityksessä, johon olet menossa, kysy asiasta suoraan.

Vinkki 3: Status ja hierarkia

Tšekeissä liikemaailma pyörii hierarkian ja statuksen ympärillä. Yleensä joko korkeimman statuksen tai koulutuksen omaava henkilö tekee suurimmat päätökset. Tästä syystä voikin käydä niin, että luulet tehneesi päätöksiä yhteyshenkilösi kanssa, mutta hän ei lopulta olekaan se joka voi sanoa viimeisen sanan. Muista siis tutustua organisaatiokaavioon etukäteen, jotta löydät tiesi oikeiden henkilöiden puheille. Tehdäksesi hyvän vaikutuksen neuvotteluissa muista ottaa mukaan käyntikortteja, joita jaat tärkeimmille kumppaneille. Korttiin on tärkeää merkitä tittelisi ja koulutustaustasi, koska tšekkiläiselle liikekumppanillesi nämä ovat tärkeitä asioita.

Vinkki 4: Aika

Investoi aikaa tšekkiläisen kauppakumppaniin tutustumiseen. Älä sovi mitään tärkeää heti kokouksen jälkeen, sillä vaikka kokous venyisi ennalta sovittua pidemmäksi on kesken pois lähteminen todella epäkohteliasta. Muista myös se, että aika esitetään eri tavalla Tšekeissä kuin Suomessa 11.30 sanotaan 12 ½ ja 11.45 sanotaan 11 ¾.

Vinkki 5: Perjantai-iltapäivä

Perjantai-iltapäivä on aika jolloin ei kannata sopia liiketapaamisia uuden liikekumppanin kanssa, sillä tämä aika on pyhitetty perheelle ja vapaa-ajalle ja monet yritykset sulkevat ovensa silloin. Vasta kun tunnet tšekkiläisen liikekumppanisi hyvin henkilökohtaisesti voit sopia tälle ajalle tapaamisen.

Vinkki 6: Kieli

Tšekeissä erityisesti nuorempi polvi puhuu hyvin englantia. Vanhempi polvi taas puhuu yleensä hyvin saksaa. Vaikka itsekin hallitsisit englannin kielen hyvin on silti hyvä kääntää käyntikortti tšekin kielelle. Näin liikekumppanisi ymmärtää, että arvostat häntä ja hänen kieltään. Lisäksi, jotta voit varmistaa että kaikki kommunikaatio tulee ymmärrettyä puolin ja toisin, on ainakin sopimuspaperit hyvä käännättää tšekin kielelle myös. Pikakääntäjällä on vahva kokemus Tšekin markkinoilta, joten osaamme auttaa sinua kaikissa käännösasioissa. Ota meihin yhteyttä joko oheisen tarjouspyyntilomakkeen kautta tai sähköpostitse.

2017-06-15T05:56:12.4086750Z
Henna van Doorn
Keskustele suoraan asiantuntijan kanssa

Asiantuntijamme on valmiina vastaamaan kaikkiin kysymyksiisi

Lähetä Hennalle sähköpostia
Ammattikääntäjät valitsevat meidän käännöstoimistomme. Pikakaantaja on kansainvälisen kääntäjäjärjestön ProZ:n liikejäsen. 46 kääntäjältä olemme saaneet 5,0 pistettä 5:stä mahdollisesta.