Pika
kääntäjä
Aikaansa edellä
Aikaansa edellä

Kaupankäynti Turkissa

Kaupankäynti Turkissa

Onko sinulla liiketoimintaa Turkissa ja tarvitsetko käännösapua? Olet oikeassa paikassa. Lähetä meille käännettävä tekstisi sähköpostitse, niin saat ei-sitovan käännöstarjouksen.

Turkki on vahva ja nopeasti kasvava talousmaa, joka on täynnä mahdollisuuksia. Turkkilaiset ovat kiinnostuneita länsimaisista tuotteista ja Turkki tulee todennäköisesti liittymään Euroopan Unioniin lähivuosina. Sinun tulisi kuitenkin tietää jotain turkkilaisesta kulttuurista, etiketistä ja kaupantekotavoista, ennen kuin alat suunnittelemaan liiketoimintaa Turkissa, sillä kulttuuri on hyvin erilainen kuin Suomessa. Tästä syystä keräsimme tähän muutamia vinkkejä, joista voi olla sinulla hyötyä kun suunnittelet kaupankäyntiä Turkissa. Useat turkkilaiset yritykset ovat pieniä tai keskisuuria ja monesti perheyrityksiä. Yrityksen vanhin on usein pomo joten hänellä on myös vahvin ääni päätöksenteossa. Tämä hierarkia on hyvä pitää mielessä. Muista aina kätellä yrityksen vanhinta jäsentä ensiksi ja sen jälkeen etene ikäjärjestyksessä alaspäin.

Vinkki 1: Ensitapaaminen

Liiketapaaminen alkaa yleensä hyvin virallisesti. Tiukkaa kädenpuristusta seuraa iso hymy ja keskustelu alkaa monesti matkusteluun, perheeseen tai muihin varsinaiseen asiaan liittymättömien asioiden käsittelyllä. Tämän jälkeen sinut esitellään muille kokouksen osallistujille ikäjärjestyksessä vanhimmasta nuorimpaan. Naisia ei välttämättä aina sovi kätellä, etenkin jos teet kauppaa Turkin maaseudulla. Voidaksesi varmistaa, onko naisen kättely soveliasta odota, että nainen tekee aloitteen kättelylle. Tämä liittyy islamilaiseen kulttuuriin. Jos taas sinä olet nainen, niin turkkilaiset miehet eivät välttämättä kättele sinua. Tämä johtuu islamin uskosta ja siitä että he osoittavat kunnioitusta tällä tavalla, joten tästä on turha hermostua.

Vinkki 2: Hyvän liikesuhteen luominen

Turkkilaiset ovat luontaisesti hyvin vieraanvaraisia ihmisiä. Tämä koskee myös liikeneuvotteluita. Kun turkkilainen pyytää sinut ensimmäiseen liikeneuvotteluun on hän varannut paljon ruokaa lounaan tai illallisen merkeissä. Muista myös se, että jos kutsut liikekumppanisi Suomeen vierailulle hän odottaa yhtä hyvää vastaanottoa sinulta. Joten investoi tarpeeksi aikaa tapaamiselle. On myös hyvä tietää, että illan isäntä maksaa yleensä loppulaskun.

Vinkki 3: Pukeutuminen

Turkkilaiset liikekumppanisi olettavat sinun pukeutuvan siistiä ja huolitellusti, vaikka itse tapaaminen ei olisikaan mitenkään erityinen. Näin osoitat kunnioitusta liikekumppaniasi kohtaan. Tästä syystä hyvännäköinen ja siisti puku on hyvä sijoitus. Jos pukeudut hameeseen, muista ettei sen ole soveliasta jäädä polven ylle.

Vinkki 4: Henkilökohtaista

Turkkilaiset ovat tunteikkaita ja ottavat asiat helposti henkilökohtaisesti. Siksi kannattaakin olla tarkka siitä, mitä ääneen sanoo. Tämä ei kuitenkaan tarkoita turhan jäykkää asennetta vaan pääset pitkälle ystävällisellä ja avoimella asenteella. Sitä, että osoitat selkeästi kiinnostusta liikekumppaniasi ja hänen yritystään kohtaan, pääsee jo pitkälle.

Vinkki 5: Usko

Suurin osa turkkilaista on islaminuskoisia. Tämä tarkoittaa sitä, että viisi kertaa päivän aikana toistuvat rukoiluhetket ovat heille arkipäivää. Sinunkin tulisi ottaa tämä huomioon, mikä tarkoittaa sitä ettet osoita ihmetystä siitä kun liikekumppanisi poistuvat rukoilemaan.

Vinkki 6: Ajoissa oleminen ja luottamus

Turkissa ei pidä paheksua sitä, vaikka liikekumppanisi tulisivat myöhässä sovittuun tapaamiseen. He myös odottavat, että sinä saavut aina ajoissa, vaikka eivät itse toimisikaan näin. Kun osoitat että luotat turkkilaiseen liikekumppaniisi saat myös vastavuoroisesti hänen luottamuksensa ja näin kaupanteko helpottuu ja nopeutuu.

Vinkki 7: Kieli

Vaikka Turkki kehittyy jatkuvasti ei väestö kuitenkaan välttämättä puhu edes välttävää englantia. Tästä syystä onkin hyvä ottaa yhteyttä käännöstoimistoon. Voimme auttaa sinua kaikenlaisissa käännösasioissa ihan sähköpostiliikenteen kääntämisestä sopimustekstikäännöksiin. Pikakääntäjän kautta saat tavalliset tekstikäännökset ja viralliset, auktorisoidun kääntäjän leimaamat käännökset. Suomi-turkki-kääntäjämme tulevat Turkista, joten heillä on tarvittavan sanaston lisäksi myös hallussa paikallinen kulttuuri. Kun valitset Pikakääntäjän voit olla varma, että lopputulos on korkealaatuinen. Ota yhteyttä oheisen tarjouspyyntilomakkeen kautta tai sähköpostitse.

2017-01-13T11:14:35.8595822Z
Taina Henriksson
Keskustele suoraan asiantuntijan kanssa

Asiantuntijamme on valmiina vastaamaan kaikkiin kysymyksiisi

Lähetä Tainalle sähköpostia
Ammattikääntäjät valitsevat meidän käännöstoimistomme. Pikakaantaja on kansainvälisen kääntäjäjärjestön ProZ:n liikejäsen. 46 kääntäjältä olemme saaneet 5,0 pistettä 5:stä mahdollisesta.